Spørsmål:


Hei, bestebar. jeg ble ansatt som brannmann for 1 år siden. Det krevde at jeg måtte flytte til en by som ligger 2 timer fra byen jeg er født og oppvokst i med hele familien min og vennekretsen min. Jeg er kjempe fornøyd med jobben og miljøet der, men i det siste har jeg begynte å slite med motivasjonen for jobben og hva jeg skal gjøre og hvor jeg ser meg selv om 5 år. Jeg føler jeg går glipp av alt som har med å være en ung voksen å gjøre, happenings, fester osv. Ettersom jeg sjelden får tid til å komme hjem til vennene mine. Jeg ligger langt foran mine nærmeste venner når det gjelder yrkeslivet. selv om jeg har drømmejobben så føler jeg at jeg kommer til å miste mye av privatlivet mitt til jobben etterhvert som årene går og jeg vil ikke sitte der om 5-10 år og finner meg selv alene og har mistet kontakten med de nærmeste fordi jeg valgte jobben istedet. Dette har gjort at jeg har begynt å vurdere tanken på å slutte i drømmejobben for å komme meg hjem igjen. Yrket jeg er i har et utrolig lite nåløye og komme igjennom for å få jobb. og slutter jeg nå frykter jeg at jeg kanskje aldri kommer inn igjen. Jeg har også lenge hatt lyst til å gå tilbake til skolen og studere barnevern, det vil jo gi meg muligheten til å få flere muligheter i nærmiljøet senere, og jeg liker veldig godt å jobbe med barn for deres beste, men jeg elsker samtidig å være brannmann. Hva syntes du jeg skal gjøre?
S... Gutt, December 31, 2013

Vi svarer:Hei S !
Du elsker å være brannmann, og du syntes du hadde fått drømmejobben.
Men etter hvert er det andre ting som du savner mer.
Du står overfor et dilemma som mange av oss har møtt i flere utgaver: Jobben eller privatlivet.
Du skriver ikke om du er singel, eller om du har egen familie å ta hensyn til. I så fall bør du ta avgjørelse i samråd med dem.
Hvis du ikke har egen familie, må du kjenne etter hvor mye jobben betyr for deg, og om dette er noe kan du tenke deg på sikt, og på karrieremuligheter. Hva er det du evt. hopper av hvis du slutter? Døren er kanskje ikke lukket for alltid? Kan det tenkes at du kan ta permisjon for å jobbe med noe annet eller ta utdannelse eller kurs vil gi deg bedre kvalifikasjon som brannmann senere? Den utdannelsen du nevner med barnevern er kanskje en mulighet?
Det savnet du nå kjenner i forhold til hjemstedet kan kanskje bli mindre etter hvert som du får nye venner og kommer inn i miljø der du nå er.
Men da må  du velge å slå rot der og jobbe med å få tilhørighet ikke bare til jobben, men til stedet og folk der. Det virker ikke som du har flyttet hjemmefra mentalt. Hvordan tenker du om det? Hvis du vil oppleve nye muligheter ilivet, må du nok venne deg til at det har sin pris, men også sine fordeler. Det dilemmaet du opplever nå, er også en mulighet til å finne ut mer om egne følelser og hva som er viktig for deg, og til å vokse som menneske og mann.
Du spør hva jeg synes du skal gjøre. Det må du selv finne ut og bestemme, men jeg har gitt deg noen spørsmål og gitt noen innspill som kan hjelpe deg til å sortere hva som er hva og hvor du kan legge vekten når du bestemmer deg.
Ikke bestem deg når du er nedfor eller har hjemlengsel. En måte å jobbe med dette på er å sette opp hva som taler for og hva som taler imot å fortsette som brannmann. Så kan du etterpå gi momentene vekt og summere. Så kan du la det ligge en stund og ta regnestykket opp igjen og se om det har skjedd noe som gjør at vektingen blir annerledes. 

Hilsen
Bestefar


Om mscrew