Spørsmål:


Hei bestefar. Hvorfor må noen bestandig mobbe? Jeg synes ikke det er noe gøy å få kommentarer om klærne mine, kroppen min og stadig bli holdt utenfor.
E... Jente, September 29, 2013

Vi svarer:Kjære deg!   Hvorfor må noen mobbe, det er litt av et spørsmål.  Det virker som enkelte mennesker bygger opp sitt eget gode selvbilde ved å kritisere og rakke ned på andre.  Jeg lurer på om de klarer å forestille seg hvordan det er å få negative kommentarer.   Hvis man spør dem om det, hender det at de svarer at det ikke var vondt ment.  Men hvordan var det ment da?  Hyggelig? Humoristisk? Nei, dette er faktisk noe man må lære seg å slutte med.  Alle mennesker trenger oppmuntring og hyggelige kommentarer. 

Det er mange spørsmål knyttet til dette.  Hvem mobber?  Er det de samme hver gang?  Hvordan reagerer du på kommentarene? Tar du igjen?  Går du vekk fra situasjonen?  Hvem ser deg? Har du noen venner som kan støtte deg?  Hva gjør de voksne?

Hvis mobbingen har foregått lenge, regner jeg med at du har snakket med noen om det, både hjemme og på skolen.   Ikke?  Da må du faktisk gjøre det.  Noen ganger må vi stå opp for oss selv og si fra.  Alle skoler har en handlingsplan mot mobbing, og de har plikt til å gjøre noe med det.  Snakk med kontaktlæreren din eller rådgiver.  Det kan bli noen tøffe runder, men det er enda verre ikke å gjøre noe med det. 
Dette blei besvart av bestemor som leste spørsmålet ditt sammen med bestefar.
Vi vil gjerne vite hva du syntes om svaret, så skriv gjerne til oss igjen, på samme måten. Om Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.