Spørsmål:


Hei bestefar. jeg har et spørsmål angående narkotikajeg holder på med et skole prosjekt og jeg lurte på om du kunne fortelle meg litt om dette forferdelige rus-stoffet.
P... Gutt, February 21, 2014

Vi svarer:P,  på 14 skriver  i kveld 17.2.14:

hei, jeg har et spørsmål angående narkotika.
jeg holder på med et skole prosjekt og jeg lurte på om du kunne fortelle meg litt om dette forferdelige rus-stoffet.
kjære bestefar.

Kjære P.

Det er et svært spørsmål du kommer med, og jeg kunne skrive mange sider for å svare deg. Men vi må  ta det viktigste.

Nå er det slik at det er masse rus-stoffer, eller rusmidler som vi vanligvis kaller dem.  Det mest kjente er alkohol.  De fleste nordmenn smaker alkohol før eller siden, og det er ikke noe galt med det.  Men noen finner ut at de liker veldig godt å bli fulle, eller ruset. Derfor bruker de mer og mer av det, og før eller siden greier de ikke å slutte.  Dersom de forsøker å slutte blir de veldig syke, og begynner derfor ofte å drikke igjen.

Slik er det med alle rusmidler.  En bruker det for å oppnå rus.  Etter hvert trenger man mer og mer at stoffet for å få den samme rusen, så mister man kontrollen.  Noen stoffer er sterkere enn andre.  En begynner gjerne med de litt mildere i ungdommen, slik som hasj eller cannabis, som en oftest røyker.  Når en vil oppnå enda større virkning begynner en med heroin eller morfin, og ofte amfetamin for å bli riktig ”høye”, da kan en jobbe i flere dager uten å sove, så faller en totalt sammen og må ta seg inn igjen, og dermed bruke enda mer stoff.  Andre enda farligere rusmidler er LSD, fleinsopp, GHB, Ecstasy (partydop) og mange andre.  Mange av disse stoffene er forurenset når de kommer fra utlandet, for de fleste gjør det.

Veldig mange blir også avhengige av tabletter som en får på resept fra lege.  De får tablettene for å roe seg, eller for å sove, så må de også ta mer og mer og blir dermed avhengige  Før eller siden får de ikke flere tabletter fra legen, da må de ut å kjøpe det ulovlig. 

Det store problemet med disse stoffene er at når en først er hekta greier en ikke så slutte,   Da trenger en ofte behandling og må lære å kutte helt ut.  Dersom en sprekker etter å ha sluttet er det enda vanskeligere å slutte.

Jeg ser at du skal lage et prosjekt av dette.  Husk at det ligger masse flott stoff på nettet som du kan lese.  Det er bare å søke på ”narkotika” eller ”rusmidler” så har du stoff nok til å lage så mange prosjekter du bare ønsker.

Til slutt, husk:  Nikotin er også et rusmiddel som det er veldig vanskelig å slutte med dersom begynner år røyke.  Bare ment som et godt råd.

Lykke til med prosjektet ditt.

Hilsen Bestefar
som er lege med spes. inne behandling for rusrelaterte lidelser.Om Bestefar Magnar