Spørsmål:


Hei Bestefar :-) Noen venninner og jeg har diskutert hva som kom først, høna eller egget. Og siden vi ikke kan bli enige, var det noen som sa at vi kunne spørre deg eller en bestemor på internett, da de hadde sett spørresiden din. Så da spør jeg, hva kom først ? Jeg trenger ikke svaret med en gang, men vi gjerne få et orntlig svar. Skjønner du. Hilsen oss :-) :-) :-) :-)
M... Jente, September 29, 2013

Vi svarer:Hei M. Ditt spørsmål er en klassiker. Og så kan mange diskutere om Darwin’s lære om den biologiske utvikling, er den rette eller om det er innes andre synspunkter. En ting er i hvert fall HELT sikkert. I egget finnes det noe som heter DNA-molekyl. Der ligger millioner av koder for hvordan egget skal bli til en høne. Siden bestemor er dame, noe du også kommer til å bli, så vil deres eggløsning alltid ha kvinnens DNA med seg. Der ligger altså alle de egenskapene som du kan føre videre til de barna du kanskje kan få i framtida. Slik også med høna. Da tror jeg, at selv om ikke dere lærer nok om moderne forskning på cellene i kroppen i naturfagtimene, så har jeg rett til å si at NOEN (eller  1 ) må ha klart en gang i tidenes morgen å lage alle de oppskriftene som ligger gjemt i DNA-et, slik at kroppsbygning, farge på fjærene, størrelsen på nebbet, høyden på hodekammen osv. er bestemt for hvert eneste nytt egg som skal bli høne. Oppskriftene som vi finner i DNA-et og alle de andre oppskriftene som styrer det kompliserte arbeidet som foregår i muskelceller, tarmceller, nyreceller, hjerneceller osv., kjente ikke Darwin til. Idag vet vi mye mer om disse detaljene. Alle som skal bake, vet at de må ha en oppskrift.
INGENTING BLI TIL AV SEG SELV. De som påstår at millioner av års utvikling har klart å skape noen ny arter, tar faktisk feil, selv om man kan si at mutasjoner (se på forskjellige hunderaser) så er de fortsatt hunder. Vi er fortsatt mennesker enten vi er sorte, “gule”, eller brune og bleike (hvite). Høna er en hønsefugl ! 
Du kan alltid spørre læreren om ting du lurer på i naturfagene. Dessverre har han/hun ikke lov til å si noe annet enn det som står i lærebøkene. Men de blir jo også gammeldagse en dag.Og slik er det med de mange av naturfagbøkene.
 Gi aldri opp å få svar, les alt du synes er interessant, og prøv å tenke sjøl.
HVORFOR, er et svært viktig spørsmål å stille.
Jeg konfererte med bestemor om svaret.  Lykke til med venninene og spørsmålene. Har du fler til oss ? Kom igjen.
Hilsen bestefarOm Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.