Spørsmål:


Hei Bestefar/Bestemor jeg er en gutt på 13 år og lurer på hva den vanlige alderen for å komme i puberteten er? Flere gutter i klassen min sier at de har noen klumper på brystene sine, noe jeg ikke har hvorfor?
H... Gutt, February 27, 2014

Vi svarer:Hei du gutt på 13 år.

I Norge er vi veldig opptatte av at det skal være rettferdig, at det skal være likt for alle. Hvis en får en gave, synes vi det er kjekt at alle får. Men vi kan ikke styre utviklingen av kroppene våre ut fra et rettferdig prinsipp. Genene våre styrer helt uten å spørre oss om hva vi tenker eller ønsker. 
I tillegg til å være bestemor, er jeg lærer på ungdomsskolen. Jeg har tatt imot mange 8.klasser og tatt farvel med dem tre år senere. Jeg synes det er så utrolig spennende å se hvordan disse ungdommene utvikler seg i løpet av de tre åra. Jeg er vanligvis høyere enn de fleste når de begynner i åttende med mine 164 cm, veldig få av guttene er kommet i puberteten, mange av jentene synes de er litt barnslige, for jenter kommer ofte i puberteten før guttene. I løpet av de tre åra vokser noen av guttene kanskje 30 cm eller mer, det kommer skjeggvekst og stemmen begynner å sprekke, og blir etterhvert mørkere og mandig. Andre vokser lite og snakker fortsatt med lys, fin guttestemme i 10.klasse.  Jeg er som regel lavere enn de fleste gutter når de slutter, men noen er fortsatt ganske lave. Likevel er det vel rett å si at de fleste (ikke alle) begynner på puberteten i løpet av ungdomsskoletiden.

Mer nøyaktig tror jeg ikke jeg kan svare, litt om arvestoffet ditt kan du jo forske på ved å spørre alle mennene i familien til mamma og pappa for å finne ut om når de kom i puberteten, men tror ikke du kan regne ut noe eksakt om det.
Og når det gjelder klumpene i brystene, så er det noe mange gutter har uten at det behøver å lage noen som helst forandring i voksen alder,selv om en og annen får en svak utbuling ved kulen som danna seg i puberteten.
Prøv å ikke bekymre deg for kroppen din, den er fantastisk laga og utviklng er seg perfekt etter sin egen plan. 
Hilsen bestemor


Om Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.