Spørsmål:


Hei, bestefar! Jeg går siste året på vgs. Jeg har studert musikk. Men nå skal jeg søke videre studier, og jeg vet ikke hva jeg vil gjøre! Det er ganske stressende å skulle planlegge for fremtiden på denne måten. Jeg tenker på hvor jeg vil bo, hva jeg vil studere, og hva jeg vil bli til senere. Men jeg kanskje burde tenke på noe annet også? Jeg trenger rett og slett litt råd til hva jeg skal gjøre nå. MVH en ungdom i Oslo.
I... Gutt, January 9, 2014

Vi svarer:Kjære deg!

Nei, det er ikke lett å finne ut hva man egentlig vil.  Det kjenner jeg godt igjen selv også.  Men så må man ta et valg, for gjør man ingen ting, så er det også et valg.  Et dårlig valg.  Hvor interessert er du i musikk?  Er det livet ditt?  Kan du satse på det som utdanning og levevei ?  Eller er det en god hobby som du kan ha ved siden av et annet yrke?  Skolen din har helt sikkert en eller flere karriererådgivere.  Det høres ut som du trenger en samtale der.   Ofte har de interessetester som kan gi en pekepinn om hvilke studier som kan passe, og like viktig – hva som ikke passer for deg.  Dette er en jobb å gjøre.  Du må undersøke, finne ut, sammenligne, spørre og grave.  Dette kan du få hjelp til, men beslutningene må du ta selv.  Det er ditt ansvar.  Du kan begynne å søke på høyskoler og universiteter 1. februar, endelig søknadsfrist er 15. april.  Se www.samordnaopptak.no

Så finnes det en verden utenfor Norge også.  Er det noe for deg? 

Hvor du skal bo, avhenger av hvor du skal studere.  Hvis du skal bo på hybel, er det også litt av en jobb å skaffe.  Og det trengs penger.  Lånekassa bidrar med noe, men mange må også jobbe ved siden av for å klare utgifter til studier og bolig. 

Vi lever i et utdanningssamfunn.  Uten en utdanning er det vanskelig å få interessante jobber.  Det er bare å satse.  Stress?  Ja, men jeg tror det vil føles bedre når du begynner å jobbe med å finne ut av ting.  Det er enda mer stressende ikke å gjøre noe med det.   Lykke til!

Hilsen bestemorOm mscrew