Spørsmål:


Hei bestemor… Jeg føler jeg er i en skikkelig knipe… For noen uker siden før jul en gang klarte jeg å fortelle to venner en teit løgn. Jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde det. Jeg trur kanskje jeg bare ville virke litt mer kul og populær eller noe siden jeg aldri har hatt kjæreste og veldig mange av vennene mine har enten kjæreste nå eller har hatt det eller har gutter som er interressert i dem. Så jeg klarte å si at jeg har møtt en gutt gjennom kusina mi som jeg er ofte hos… Hun er et år eldre og jeg sa at han går i klassen hennes. Jeg sa vi hadde klint og at vi kanskje kom til å bli kjærester… Jeg latet so jeg sendte meldinger og snaps med han og fant et bildet av en gutt på nettet jeg brukte for å vise han fram. Og så sa jeg at han ikke var på face og sånt. Som du skjønner så har jeg viklet meg skikkelig inn i løgnen. Og nå begynner jeg å angre for nå har flere i trinnet fått høre om det og spør meg om han og sånt. Kusina mi er ofte hos oss også når onkle og tanta mi skal bort og sånt. Og det er også ofte hun møter vennene mine og de kommer til å skjønne løgneb når de spør henne om han. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! Selv om jeg sier at jeg og han har gjort det slutt så kommer vennene mine til å spørre kusina mi ol han! Og jeg vet ikke om jeg tør fortelle det til kusina mi og spørre henne om hun kan være med å lyve for meg… Og jeg kan ikke si til vennene mine at det var bare noe jeg har funnet på for jeg har lyvet for mye og det er flere som vet om det. Jeg har trenger skikkelig noen råd om hva jeg skal gjøre! Jeg har klomp i magen og sliter med å sovne pga dette… Håper jeg kan få litt råd.
F... Jente, January 7, 2014

Vi svarer:Hei M!
Takk for at du skriver og deler dette. Det at du har klump i magen og sliter med å sove er ikke noe rart.
Løgnen gnager i samvittigheten. Det er egentlig bra, for det viser at du har noe inni deg som sier fra hva som er sant og hva som er løgn. Men hvis du fortsetter å lyve, vil samvittigheten ble svekket, og til slutt vet du ikke forskjell på sannhet og løgn. 
Nå har du sjansen til å gjøre noe skikkelig med dette. Og da må du ikke dekke en løgn med en annen, og ikke dra inn andre i din egen løgnhistorie. Jeg råder deg til å snakke med kusina di og si det som det er. Og så må du på en eller annen måte si det til vennene dine.
Du trenger kanskje hjelp til å bryte et mønster her, siden du har løyet før? Hvis du har en eller to venner som du kan betro dette til og de dem hjelpe deg til å velge sannheten, så kan du bygge opp tillit igjen. 
Hvorfor lyver du? Er det for å vise at du henger med og har guttevenner du også? Vil du vise et annet bilde av deg enn det som er deg?
I så fall får du et slitsomt liv. Vær deg selv og tro at det er riktig og bra nok.
Gjennom dette lærer du noe som du kan få nytte av mange ganger senere i livet. En dag kan du kanskje også hjelpe noen som strever med det samme. Men da må du velge sannheten, ikke løgnen. Nå har du erfart at løgnen drar nye løgner med seg, og at det etter hvert er du som taper på dette. DET tapet ønsker du vel ikke å dra på videre ? Gjør du vel ?
Det er gammel visdom i dette ordet: Dere skal kjenne sannheten, og sannheten skal gjøre dere fri! Prøv det og se om det stemmer. 

Hilsen
Bestemor


Om mscrew