Spørsmål:


Hei, Bestemor og Bestefar!Jeg har nylig lest litt om inseminering/sæddonering på nettet. På hjemmesiden til Cryos, verdens største sædbank, frontes sæddonering som noe svært positivt. Det er klart at jeg ser poenget deres med at barnløse par og andre i lignende situasjoner kan ha nytte av sæddonorer, men jeg kan likevel føle at man er inne i gråsoneland. Jeg er kristen og det jeg lurer på, er: Hva sier Bibelen om sæddonering?Et annet aspekt jeg tenker på, er: Er det ikke negativt for et menneske å ikke ha en relasjon til sin biologiske far, noe som sæddonering kan medføre?Jeg vil også gi dere masse ros for å ha startet dette nettstedet! Det er veldig nyttig og virkelig konstruktivt for oss som sitter med store og små spørsmål.Hilsen D
D... Gutt, June 15, 2014

Vi svarer:Hei D, 

Så fint at du har utbytte av dette nettstedet, og takk for spørsmålet ditt.
Du stikker hånden inn i et hvepsebol av problemer og muligheter.
Det er kanskje typisk for vår tid at vi først går i gang med å "fikse" på naturen før vi har tenkt igjennom følgene på alle områder.
En av følgene er at et barn kan bli fratatt muligheten til å kjenne sin biologiske far.

Siden du selv er kristen, regner vi med at du ønsker et svar basert på kristen etikk.
Bibelen har ingen klare utsagn om kunstig befuktning, men vi har noen hovedlinjer som er klare.
Etter Bibelens syn er forplantningen en del av ekteskapet mellom mann og kvinne. Et barn er en naturlig frukt av et ekteskapelig samliv.
Vi tror at Gud har skapt de naturlige ordningene med en mann og en kvinne,  og at de er til beste for barnet. 

Kunstig befruktning med ektemannens sæd er uproblematisk. At kvinnen blir kunstig befruktet med en annen manns sæd er i et etisk grenseland, som du sier. Man kan forstå ønsket om å få barn, men det å få barn er ingen menneskerett. Ekteskapet er ikke mindreverdig fordi det er barnløst. Kjærlighet, troskap og hengivenhet mellom ektefellene er like viktig. Ethvert barn har biologisk sett en far og en mor og har rett til å vite om dem og få omsorg fra dem. Dette er det naturlige som vi bør følge som hovedregel.

Ved kunstig befruktning med sæd fra en anonym giver innføres et fremmedelement i det naturlige forholdet mellom mor, barn og far.
Det oppstår i stedet et forhold mellom moren, en utenforstående mann og barnet, mens ektemannen holdes utenfor. Dette undergraver Guds hensikt med ekteskapet. I nødsfall kan man gjøre det slik, som også Bibelen har eksempler på, fordi slektens videreføring var så viktig, men da må det være kjent hvem som er biologisk far. Grenstilfeller bør ikke brukes til å skyve på grensene på det som er naturlig og vanlig.

I flere land diskuteres det om sædgiver kan være anonym. I USA er søksmål fra barn som vil vite hvem deres far er, allerede havnet i retten.
Du kan lese mer om kristen etikk på dette området på www.morfarbarn.no

Hilsen
Bestemor og bestefar


Om Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.