Spørsmål:


Hei, Jeg så to av dere akkurat på God Morgen Norge. Jeg synes det dere gjør er helt fantastisk, og tenkte at dette var en god mulighet for meg til å faktisk snakke med noen. Sommeren 2013 startet jeg det tredje og siste året på videregående skole. mitt andre år var ikke det beste. Alle mine lærere s at jeg hadde potensiale, og at jeg egentlig var en begavet elev med mange gode egenskaper. Jeg vet ikke om de var ærlige da de sa det til meg, men en ting var sikkert; Jeg var mye bedre enn det jeg presterte det året. Så kom det tredje året, som sagt. Etter bare noen uker, bestemte jeg meg for å slutte. Jeg har nå et fri år fra skolen. Grunnen til at jeg tok en pause er ikke på grunn av skolen. Jeg likte meg der, og hadde mange venner. Grunnen til at jeg sluttet var at de 6 siste årene av livet mitt har vært rene helvette. Jeg har sovet 4 timer i døgnet det siste året, og jeg har nesten ikke klart å leve med meg selv. Alt stammer hovedsaklig av familiære hendelser. Det startet da jeg var 12-13 år, hvor min bestemor prøvde å ta livet sitt grunnet depresjon, Mye på grunn av min bestefar som ble påkjørt og drept 22 år siden i en alder av bare 40. Jeg er så heldig å ha bestemoren min i live den dag i dag, men det er samtidig en tanke som gjør meg nervøs den dag idag. Faren min giftet seg opp igjen med en kvinne, som bare brakte skam og hat inn i familien. Hun var nylig i retten, angående en straffesak som gjaldt hun og det faktum at hun har tatt til seg penger hun ikke hadde krav på av nav, pluss svindel av privatpersoner med falske salg av telefoner og datamaskiner. Hun hadde også et stort forbruk av medikamenter grunnet hennes problemer med depresjon og søvnmangel. Dette ble etterhvert litt for mange piller og jeg begynte å bli svært engstelig for min 3 år gamle lillesøster, som var alene hjemme sammen med denne kvinnen store deler av dagen, mens vi gikk på skole, og pappa jobbet for harde livet for å få mat på bordet. Jeg har også et søskenbarn/Nabo som er narkoman, og jeg ville ikke at dette skulle ekspandere til noe større. Heldigvis er faren min skilt med denne kvinnen nå, men det er fortsatt tanker som virrer rundt i hodet mitt. Jeg kan ligge i sengen hele dagen og være livredd for å møte hverdagen. Jeg føler meg verdiløs. Jeg har ingen jobb, jeg går ikke på skole og jeg har ingen anelse om hva jeg skal bli og hva jeg ender opp som. Hva anbefaler dere? Mvh Tobias
T... Gutt, January 10, 2014

Vi svarer:



Hei T.

Her kommer et svar fra en som verken er psykolog eller lifecoach, men hverdagsmenneske med 68 år på baken.Og det jeg leser fra deg tyder på at jeg må begynne nederst på det du skriver. 

VERDILØS: Hvem er det som klarer å innbille deg noe slikt. Lar du de mest negative følelsene du har, få lov til å regjere i et hode som er laget for et langt liv med positiv utvikling ? Husk at negative tanker er som fugler som vil lande på ditt hode. De skiter gjerne hodet fullt! Jag dem vekk.

Slutt NÅ ! En svensk sang starter med KOM I HÅG AT DU ER VÄRDEFULL, DU ER VIKTIG HÄR OCH NU……  og noen linjer lenger fremme FöR DIN ÄGEN SKULD! Jeg tror du forstår betydningen her.

Jeg ser at dine behov for stabilitet i livet er store. Tapet av bestefar, problemer med bestemors depresjon, fatter’ns nye forhold med svært uheldige hendelser og tildragelser som rørte ved DITT LIV OGSÅ. Alt dette kan du bruke det store VISKELÆRET PÅ. STRYK DET UT.  Begynn i en ny ende. Dra deg opp av senga kl 07:30 hver morgen med beskjed til deg selv : I dag skal T ha en positiv dag. Etter frokost skal du ut å GÅ! Ikke løpe de tre første dagene. Gå raskt en halv time.

Få orden på hodet ditt: Skriv ned hver eneste positiv tanke som  treffer deg i hodet, i en egen ny dagbok som skal hete POSITIVDAGBOKA.  Det er ikke lov til å skrive ned de negative tankene. Bare de +++. Når uka er omme, vil du finne minst 1 ny positiv tanke for hver dag.

En god ide = en positiv tanke!

Noe du faktisk har god lyst til å gjøre=en positiv tanke.

Noen du har lyst til å hjelp=en positiv tanke

Tenk på at det var svært positivt at du henvendte deg til SPØR-BESTEFAR, og at du så Magnar og Jan på TV2. Det er to herlige fyrer. De har møtt utfordringer i livet, noe alle besteforeldre har, og som i vår sammenheng gjør at vi tilbringer såpass mye tid ved PC-en som vi gjør. Mange timer hver dag for å få i gang sånne som har fått seg et «mentalt slag underbeltestedet» og føler at de ligger nede.

Det er ikke alltid like lett og reise seg igjen, men dersom du følger rådene mine, og begynner på den positive prosessen, så kan jeg love deg at du unngår ikke å glede deg over nye viktige og flotte ting som møter deg i livet. Jeg har sjøl hatt en bedrift som måtte legges ned. Folk blei arbeidsløse akkurat som kona mi og jeg selv, men positiv tenkning hver dag uten å la «skittanker» få plass var til hjelp.

Det er folk ser ute som vil hjelpe deg. NAV er befolket med slike. Dersom du vil bruke det du selv skreiv til meg, og dette jeg skriver til deg her, i et møte med NAV, så skriv det ut, og fortell at du trenger råd, der du bor, i din hverdag.

LYKKE TIL  T.

IKKE GI OPP, DA HAR DU IHVERT FALL TAPT !

Skriv gjerne til meg om hvordan det går, men skriv da direkte til ingar@spor-bestefar.no og underskriv med fullt navn.

Det er allikevel bare jeg som leser det du skriver, da jeg styrer all korrespondansen, og det er bare jeg som har den personlige adressen inn i spør-bestefar.

Hilsen bestefar Ingar



Om mscrew