Spørsmål:


Hei, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal starte men jeg bare sier det som det er her nå.Jeg har følt en del deppresjon i det siste og vet ikke helt hva det kommer av. Jeg føler det er fra hvordan ting kommer til å bli og det som skjer nå.Noe av det er skolen, jeg går i 10. klasse nå og mor og far har høye forventninger som jeg ikke klarer å holde følge med. Dette gjør at jeg ikke klarer å få jobbet og begynner å tenke på de dårlige valgene mine i livet så langt. Også hver gang jeg er nødt å ta en skole prøve så ender det opp med at jeg blir redd og klarer ikke konsentrere meg får det eneste jeg klarer å tenke på er hvor skuffet far blir av meg når jeg kommer hjem med 3-4 i karakter. Far sier aldri noe når jeg får dårlig karakter og vil ikke si noe om det. det ender opp med at det ser ut som det aldri har skjedd. men jeg ser på ham at han er skuffet.Det er noen av tingene som plager meg ofte men det som det mest gjelder er at jeg er lei meg ofte og blir fort deprimert. Av og til hvet jeg ikke hvorfor men det bare kommer. Jeg har heller ikke snakket med noen om det. Jeg tørr ikke si det til far eller mor eller helsesøster eller lærer.men fortsatt så trenger jeg svar på hvordan jeg blir mindre lei meg. Det er ikke så gøy å gå til sengs å være lei seg. –
K... Gutt, October 9, 2014

Vi svarer: 

Kjære KO

Det er bra at du ville dele med noen dine tunge tanker. Vi i “spør bestefar” vil gjerne svare deg, og håper det kan hjelpe deg litt videre.  

Jeg er imponert over hvor godt du uttrykker deg om din situasjon, du er dyktig til å ordlegge deg. 

Forventninger fra andre er ofte vanskelig å leve opp til, og noen ganger er våre egne forventninger enda vanskeligere å oppfylle. Selv om du tenker at far blir skuffa, tror jeg du selv er mye hardere i dommen over deg selv enn det far eller mor er.  Det er alltid noe du kan finne ved deg selv som du ikke er fornøyd med; prøver, lekser og andre ting som du kaller dårlige valg. 

 

Jeg skulle ønske at du kunne gi deg selv ros for de tinga du gjør bra.  Gi deg selv et klapp på skuldra hver gang du får til noe, kanskje et mattestykke eller en annen oppgave.  Begynn på “operasjon-vær-glad-i-deg-selv”. Legg tre små kuler i venstre bukselomme, hver gang du gjør noe bra, flytter du ei kule over i andre lomma.  Se hvor mye bra du gjør!! Prøv å være mer positiv til deg selv.  Etter hvert kan du lufte tanker med foreldrene dine.  Ikke gru deg til prøver, stol på deg, og ikke vær så sikker på at andre forventer mer av deg enn du får til. Det er ditt liv, ditt ansvar og din framtid!  Dette tror jeg kan bli bra! 

 

Skriv gjerne igjen til oss! Lykke til! 

Hilsen bestemor som også er ungdomsskolelærer. 

To av bestefedrene har også lest og tenkt på spørsmålet og vil gjerne at bestemors svar skal være våre endelige råd til deg.

 Om Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.