Spørsmål:


Hei, kjære bestemor eller bestefar :) Jeg lurer på hvordan man kan slutte å bry seg om andre sine problemer? Jeg kan ofte få høre fra venner om hvilken problemer de har, det kan være at bestevenninne mine har en krangler så blir jeg automatisk med. Jeg ønsker ikke å være en del av noe jeg ikke har noe med, mange kan da skylde på meg og si at jeg har gjort det ene og det andre. Jeg begynner å tenke negativt om livet mitt når sånt skjer. Jeg vil vite hvordan jeg kan slutte å blande meg her og blande meg der og hva kan jeg gjøre om jeg blir blandet inn.
S... Jente, January 10, 2014

Vi svarer:Hei S .

Du virker som en omsorgsperson som vil det beste når du forteller at du bryr deg om andres problemer. Men jeg forstår at du også har negative erfaringer når du skriver at du ikke ønsker å være en del av noe du ikke har noe med.

Ingen av oss unngår krangling og problemer. Enten står vi selv midt oppe i det eller så er det en av vennene våre.  I slike situasjoner er det godt å få hjelp. Du trenger en hjelper eller andre vi spør deg om råd. Når du spør om hjelp, trekker du andre inn i din situasjon og når du blir spurt om råd, trekkes du inn i andres situasjon. Slik er det bare.

To ting er viktig for meg: I de fleste tilfeller går jeg ikke inn i en situasjon uten at den det gjelder gir uttrykk for det. Jeg liker slett ikke at noen skal trenge seg på når jeg har et problem og det tror jeg ikke du heller gjør. Noe annet er det når vi ber om hjelp. Det andre som er viktig for meg er at jeg først og fremst skal lytte. Blir jeg spurt om å gi et råd så tenker jeg meg godt om og er ikke bastant.

Det er altså godt at du bryr deg men treng deg ikke på når noen nær deg har en krangel. Blir du spurt om hjelp, så bruk først og fremst ørene. Lytt. Og gir du et råd så tenk deg godt om og vær ikke bastant.

Helt til slutt, hold det du blir fortalt for deg selv. Når du blir spurt om råd er det uttrykk for at du har tillit. Denne tilliten bevarer du ved ikke å sladre til andre om hva du har hørt. Lykke til.

Hilsen bestefar.Om mscrew