Spørsmål:


Hei. Mora mi er syk. Hun har fått leddgikt. Etter hun ble syk har hun forandra seg veldig. Hun er blitt tjukk. Er lite aktiv og sitter mest stille. Jeg vet hun bruker mye medisiner. Når hun er ute, bruker hun rullestol. Jeg er glad i mora mi, men jeg synes det er litt flaut at hun er slik.
R... Gutt, September 30, 2013

Vi svarer:Hei R.

Jeg synes det er leit å lese at du er litt flau over mora di.  De årsakene til at hun har det slik er jo en sykdom.

En sykdom som herjer med kroppen er egentlig ikke noe å være flau for. Hun har nok ikke ønsket å få den. Livet er jo alltid mye lettere uten sykdom. De mest synlige sykdommene er jo lettest å forstå. Men de sykdommene som treffer følelseslivet, psyken og de mer usynlige delene av et menneske , de er betydelig vanskeligere å forholde seg til, da de ofte er knytta til gammeldags tenkemåte. At det var en skam å bli psykisk syk. At kreft var nesten smittsom eller i hvert fall ikke bra for barn å komme i nærheten av ….osv. Slike fordommer er etterhvert på vei ut. Dersom du kan slå deg til ro med at HUN ER DIN MOR, og at du skal oppføre deg helt normalt mot henne, bortsett fra at nå er tiden der da du må hjelpe henne litt ekstra, så vil dine tanker dreie over mot at det er godt å kunne gi mor litt ekstra oppmerksomhet og hjelp.

Hennes vektøkning kan komme av feil medisinering. Da trenger hun annerledes legehjelp.  SJEKK DET ! 

Kanskje hun trenger en kostholdsekspert til å hjelpe seg å få til et riktig kosthold !  Leger er jo ikke alltid slike eksperter.

Vennlig hilsen bestefarOm Bestefar Magnar