Spørsmål:


Hei! Så utruleg flott tiltak! For nokon månadar siden myste eg bestemor mi frå kreft. Ho var svært frittalande og så utrulig tøff. Var aldri redd for noko. Ho stod fram og sa akkurat det ho meinte. Eg såg sånn opp til ho. Tenk om eg kunne vore så tøff.. Då eg var 16 blei eg voldtatt, eg følte på ein utrulig skam og at det var mi feil at det hadde skjedd. Eg likar ikkje å plaga andre med mine problem, så eg prøvde å ikkje tenka på det og fortrengte følelsane mine. Det resulterte i ein tung depresjon og eg måtte slutta på skulen. Etter overgrepet føle eg at eg har endra meg på så mange måtar, og det negativt. Ofta går eg rundt å føler på ein angst, og føler meg forfulgt. Det er som eg alltid trur det er nokon som er etter meg. Berre når eg skal legga meg må eg sjekka at det ikkje er nokon under senga.. Det å vera sosial har også skapt problem. Eg har ikkje gått i nærbutikken i bygda på aldri så lang tid. For eg tørr ikkje. Eg er livredd, men eg veit ikkje kvifor. Sidan eg slutta på skulen føler eg folk dømmer meg og ser ned på meg. No har eg begynt å tatt opp fag som privatist, så eg skal fullføra. Men som sagt har eg trekt meg lengre og lengre vekk frå folk. Til og med når det ringer på døra tørr eg ikkje opna. Eg føler meg så ufattelig svak og liten. Eg som før var så tøff, bekymringslaus og optimistisk.. Korleis kan eg få det bedre? Og kva kan eg sjølv gjera for å klara å komma over denne tunge tida? Må også sei at eg går til psykolog og ho seier eg har PTSD. Eg føler det er eg sjølv som stoppar meg frå å ha det bra.. Kanskje det vart litt rotete, men håpar de skjønar. Stor klem frå meg
A... Jente, January 10, 2014

Vi svarer:Kjære A.
Det er egentlig ikke jeg som skulle gitt deg svar på din sak, men den rørte ved noe i meg, som sa at jeg skulle forsøke.
Både en av legene og psykologen er ikke så lett tilgjengelige i øyeblikket. Så her er en bestefar som har hatt et par liknende utfordringer. Jeg har lyst til å liste opp noen punkter for at du skal ha noen faste knagger å henge dine “ting ” på:
1. DU KAN BLI SÅ TØFF !  Du trenger ikke frykte noen.
2 Når du forteller meg om det aller styggeste noen mannsperson kan foreta seg ovenfor en kvinne, så er mulighetene dine til å komme videre fort satt STORE.  Se punkt 1. 
3 Denne “han” har forhåpentligvis fått en dom på seg, og er et ynkelig vesen som jeg ikke vil kalle mann, men et “det”.
4 Dine følelser om negativ endring kan ingen andre se. Men de er veldig dine. En tung depresjon er ikke dødelig. Det finnes tusenvis av sterke kvinner som har kommet gjennom en tøff depresjon, og oppdager at det er i motgang det går oppover. Hvilken hjelp du har fått, kjenner ikke jeg til, men bare det faktum at du har tatt mot til deg og skriver til SPØR_BESTEFAR, er et viktig skritt i riktig retning.
5 Det å kjenne på angst vet jeg noe om da min kone fikk det etter en trafikkulykke der jeg kjørte bilen hun satt i.
   Resultat: følelse av innestengthet. Klaustrofobi. Alene i en butikk var totalt umulig. Har du en god venn / venninne som du kan fortelle om din angst til ? Hva med dine aller nærmeste? 
6 Husk at i din nærhet er det sannsynligvis ingen som vil deg vondt. Altså begynner vi å tenke litt positivt.
7. Din engstelse for å gå ut, må ikke hindre deg i å få frisk luft ! Livet er bedre på utsiden av et mørkt kott. Det “rommet” du befinner deg i nå er som et mørkt kott. En god psykolog hjelper helst med å skaffe en “grunnmur” i et mennskes nye tilværelse. Men resten av byggingen må man gjøre sjøl, stein for stein, plank for plank. Og der kan du begynne med å skrive ned de positive opplevelsene du har. Altså en slags NY DAGBOK som skal hete PLUSS-dagboka.
Du får ikke lov til å skrive negative vurderinger eller tanker, da de bare river ned, slik du har det nå.
8   PTSD er en forklaring men ingen god medisin. Du skriver at du føler sjøl at du stopper deg fra å ha det bra.
    Nettopp ! Men ingen får klandre deg for det, ikke du selv en gang. Men fra det øyeblikket du har lest mitt svar til deg, så kommer jeg til å ha deg i mine bønner ( Jeg tror på Jesus, skjønner du). Jeg VET at alle de som kommer med de “tunge ryggsekkene fylt med stein som andre har lagt der”, de er lovt hjelp, av han som sa : Kom til meg alle dere som strever og drar på tunge byrder, så skal jeg gi dere hvile.    Prestepreken ? Nei dette er en bit av et levd liv. Det er derfor jeg deler dette med deg og har tatt bryet med å kjempe fram Spør-bestefar. Du så kanskje hva Kong Harald sa om oss i sin nyttårstale nylig ? Se denne linken med to av mine gode medarbeidere: 

http://sumo.tv2.no/programmer/video-784784.html

VI VET AT DET ARBEIDET VI DRIVER SKAL VÆRE TIL HJELP, OG JEG FIKK EN HYGGELIG TILBAKEMELDING I GÅR KVELD FRA EN UNG JENTE SOM STUDERTE I UTLANDET. Hennes situasjon var mye lik din med dårlig selvfølelse
sviktet av “venner”, engstelig. Hun takket for at vi var der på nettet og tok mine råd bokstavelig. Hyggelig for oss.
Jeg ber deg om å unngå alle negative tanker og vinklinger, ved å begynne å leite helt bevisst etter det som kan tenkes å være positivt. Hver dag. DE skrives PLUSS-dagboka. Så kan du gjøre opp ukeregnskap.
Bare det at du har bestemt deg å fullføre som privatist, er jo en kjempe PLUSS.
Lykke til hver dag i ditt nye liv !
Mange hilsener fra bestefar IC. (Som ikke er med på TV2 programmet, men har sendt sine”soldater” istedet.Om mscrew