Spørsmål:


Hei,jeg er en jente på 13 år. Jeg har levd men en pappa som er en alkoholiker og en sykopat. Vi rømte fra ham da Æ va 9. Dommeren hadde sakt at vi måtte være oss han Anna hver helg. Jeg hvar livredd hver eneste gang…. for han drakk hele tiden…. men ettervert kom dommen at vi ikke sku være oss han mere… men det hat skjedd sy mye mellom. Nor Æ va barn brukte han å sparke slå. Å jeg er så glad mamma tokk meg og broren min vekk fra pappa. Men Æ klare ikke fokusere. Jeg har det vanskeligst på skolen og klarer ikke få noe gøy ut av ting lenger. Jeg har nettopp funnet ut at jeg er deprimert. Og i tilleg har jeg dysleksi som er vanskelig å takle. Men jeg mener dette kjedde i 2013 og må er det 2017 hvorfor har jeg ikke kommet over dette.?? Plisss svar. Jeg trenger noen. Jeg har snakket men mamma, bup, pysologer. Og jeg skal til flere. Men jeg trenger flere. Jeg går rund hver dag og holder dette inni meg!! Jeg trenger hjelp….. jeg gråter nesten hver kveld. Og jeg er så redd for at pappa skal komme å ta meg. Jeg klarer ikke mere. Vennene mine sier hele tiden. I morra skal jeg være med pappa og sont. Jeg blir så lei meg nor jeg ikke har en normal pappa….så plisss svar. Og PS har du flere gode nettsider jeg kan spørre folk og få svar??? Om sonne her problemer??? Hilsen anonym jente på 13.
I... Jente, January 13, 2017

Vi svarer:Kjære anonym jente på 13. år.

Jeg kjenner jeg synes synd på deg.  Når mennesker har vært gjennom det du har vært gjennom så skjer det noe oppi hodene.  Det kan sammenlignes med en soldat som har vært i krigen og opplevd dramatiske ting. Da ser vi veldig ofte at en får noen psykiske tilstander som kan vare veldig mange år.

Du savner en pappa som gir deg det viktigste et menneske, og spesielt et barn, kan få:  Kjærlighet.  Kjærlighet er den beste medisinen, og du må finne frem til de menneskene som er glade i deg, og som ønsker å være sammen med deg.  Du nevner mamma, flott at du har slik en mamma.  Men du kjenner sikkert flere:  Venninner, slektninger, naboer.

Du sier at du er hos BUP og psykologer.  Tro meg når jeg sier at du trenger å snakke med BUP og psykologer masse enda noen år.  Å snakke gjennom problemene er den eneste måten å bli kvitt dem på.  Du må ta imot disse tilbudene så lenge du får råd om å gjøre det.

Men slikt er ikke lett.  Bruk mye tid på det i livet du trives med.  Da blir hjernen mer og mer fylt med denne trivselen.  Og jo mere trivsel om er der, jo mindre plass blir det til de vonde tankene.

Men du kommer til å bli helt fin. Det er jeg helt sikker på.  Lykke til. Jeg tenker på deg.

 

Hilsen bestefar.

 

 

 

********

Hei I….d !

Takk for at du kontaktet oss i spør-bestefar. Her er det både bestemødre og bestefedre som vil hjelpe deg med råd, men først og fremst er det viktig at du tenker at DETTE SKAL JEG KLARE SAMMEN MED DE SOM ER GLAD I MEG!.

OG SÅ kan du kontakte   ung.no, som er Barne-Likestillings og Familiedirektoratets spesielle hjemmeside for barn og unge.

Du kan også ringe BARNAS ALARMTELEFON  116111

Pluss at du kan ringe til   KIRKENS SOS  som er en frivillig organisasjon som har vakt ved telefonen i hvert fall hver ettermiddag, kveld og natt.

Men det at du har en pappa som har et alkoholproblem, er du ikke alene om. SVÆRT mange menn har begynt å drikke før de blei pappaer. Og så har de kanskje veldig snille og tålmodige koner. Noen  pappaer finner de underligste unnskyldninger for å fortsette å drikke mye. Da har de blitt syke. Det beste som kan skje med dem er at de får hjelp fra Anonyme Alkoholikere, Blå Kors, eller Evangeliesenter et, Tyrili-kollektivet,eller en annen hjelpeorganisasjon. Og en ting til: Dersom pappaen din er voldelig, altså slår, klyper, sparker og kjefter uten grunn, vil jeg at du skal la han få lese det jeg skriver her til deg, fordi HAN MÅ TA SEG SAMMEN.  NÅ!

HAN MÅ SØKE HJELP, NÅ!    HAN MÅ SLUTTE MED Å GJØRE DE GALE TINGENE,  NÅ.

Han må finne en annen måte å leve på, NÅ !   Hans eget liv er mye mer verdifullt enn at han skal ødelegge det, og dermed også ødelegge for andre.

Dere andres liv må han ikke få lov til å fortsette å ødelegge. Dersom han ikke gjør noe med dette nå, så kommer han til å andre så lenge han lever på at han surra det så forferdelig til for seg selv og dere. Men så lenge han kan åpne munnen sin og si  HJELP!, slik som du faktisk gjør ved å fortelle om dette til oss, så er det et håp! Han kan få hjelp av de som jeg har skrevet om, og så kan jeg fortelle at ganske mange, som har vært så langt nede, har ropt til GUD eller JESUS, fordi de ikke har fått noe hjelp, eller ikke tror at noe annet hjelper. Jeg vet at det har vært redningen for mange alkoholikere som ikke har villet innrømme at de har et  eller flere problemer med drikkingen sin.

SÅ KJÆRE I….d, skriv ut dette svaret, og la pappa få se det. Han kan bli sur, men du kan da fortelle at HAN TRENGER HJELP OG DET ER DERFOR JEG HAR BRUKT TID PÅ SKRIVE TIL DEG OG HAN.

Vi i spør-bestefar VIL JO VÆRE TIL HJELP. Vi vil at de som kontakter oss skal få de beste rådene.

Din  dysleksi, skal du ikke la deg plages med, selv om du skriver litt feil og synes det er tungt å lese. ALLE har et eller annet som de gjerne skulle forbedret, og mange av dem får god hjelp. Husk at selv om du ikke kan bli konge (Kong Olav 5 hadde dysleksi) så kan du bli akkurat hva du vil (Statsminister Erna Solberg har dysleksi).

Vi i spør-bestefar ønsker deg og dine alt godt, og håper at dere får den hjelpen dere trenger  ;-)

Fortell gjerne til andre som har problemer med noe, at de kan skrive til spør-bestefar, ung.no eller guttogjente.no.

LYKKE TIL

Hilsen bestefar  INGAROm Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.