Spørsmål:


Jeg er født i 1999 og bestevennen min er født i 2000! Men de andre vennene mine i klassen (født 1999) pratet dritt om vennen min (2000) og jeg prøver og si at jeg ikke syns det er noe kult at de prater sånn om bestevennen min:( hva skal jeg gjøre?
E... Jente, July 27, 2014

Vi svarer:Hei E !

Takk for at du kontaktet oss i spør-bestefar !

Det der med venner er ofte vanskelig i fjorten-årsalderen. Altså det å være “fjortis”, noe du tydeligvis ikke er.

(Men hvordan var det ? Har du tenkt godt etter ? Sånn kan det i hvert fall se ut for meg som leser det du skriver)

Det virker som om du er mer moden og bevisst på hva som er rett og fullstendig galt i et venneforhold !

Men det kan jo virke som at de “vennene dine” på femten, faktisk er både usikre på egen oppførsel og ligner på noe jeg vil kalle “nesten mobbere”. DET ER FAKTISK IKKE KULT I DET HELE TATT  når man prater dritt om en som man sier at man vil være venn med. DA ER MAN SIMPELTHEN IKKE VENN, DA ER MAN EN DRITT SELV !!!

Dersom noe vanskelig skal sies, eller man man vil hjelpe med å være vennlig irettesettende (f.eks. si noe om å forandre oppførsel) bør man si det direkte til den som trenger slik hjelp (for det er det det er), eller man kan “pakkke det inn ” i en forklaring om at man kjenner til en situasjon som er sånn og sånn, eller sier    ” dersom jeg hadde vært deg, eller i din situasjon, så hadde jeg muligens”……

Slik kan du også bruke denne muligheten til å korrigere (forandre) på situasjonen og forholdet mellom de som er innblandet i det du forteller om.

DERSOM DU HAR LYST TIL Å SKRIVE UT DET JEG SKRIVER TIL DEG HER, SÅ MÅ DU GJERNE GJØRE DET. Det kan være enklere for de andre “nestenmobberne” å forstå at du trengte hjelp om dette.

Hvis du har lyst til å fortelle andre om spør-bestefar, og at du synes at vi svarer greit på de spørsmålene som stilles,

så sier vi tusen takk ! Vi vil gjerne hjelpe flere unge til å finne ut av små og større problemer. LYKKE TIL VIDERE !

Hilsen bestefar ICOm Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.