Spørsmål:


Jeg har ei jente kjæreste, men vet ikke hvordan jeg skal si det til bestefar. Kusinen min er gift med ei jente og hun har ikke kontakt med bestefar lenger. Jeg vil fortelle bestemor og bestefar om kjæresten min, men jeg er redd de ikke skal godta det. Slik som med kusina mi, jeg er så veldig redd for at jeg skal miste kontakten med dem. Hva gjør jeg?
I... Jente, August 29, 2018

Vi svarer:Kjære deg:

Du skriver at du har en jentekjæreste, og siden dette er problematisk for deg i forhold til besteforeldrene dine, må jeg gå ut fra at du er jente, du også.

Du forteller om redselen for å miste kontakten med bestemor og bestefar, men vil gjerne fortelle til dem om din kjæreste.

 

Jeg synes det er fryktelig vanskelig å råde deg i denne saken for her handler det om respekt, følelser og valg.  Mange har opp igjennom tidene gjort valg av kjæreste som ikke har falt i god jord hos familien.  Det kunne dreie seg om kjæreste fra et annet sosialt lag, en annen rase, en annen religion, en annen kultur eller fra samme kjønn.  I noen familier har det å snakke sammen medført at en har respektert den andres valg, i andre tilfeller er kontakten blitt brutt.  Vi kunne ønsket en verden hvor alle respekterte alle andres valg, men slik er nok ikke verden og den vil nok aldri bli det.

Jeg hørte i sommer en undersøkelse som sa at 1 av 10 nordmenn ikke ville akseptere at deres barn fikk en kjæreste som var kristen.  Et eksempel som nok overrasket meg.  Jeg visste ikke at det var så ille at det ikke kunne aksepteres inn i familien.

 

Så hva kan vi gjøre hvis den andre part – i ditt tilfelle besteforeldrene – ikke aksepterer forholdet?  Kan vi kreve at de forandrer seg og blir som meg?  Jeg tenker jo at alle burde mene det samme som meg, og akseptere mine valg.  Men slik er ikke det virkelige livet.  Du tar dine valg, du kan forklare andre om hvorfor og håpe at de vil forstå og godta, men du kan ikke kreve noe.  Akkurat som du har rett til å mene og velge, har dine besteforeldre rett til å mene og velge.  Hvis du har valgt det eneste rette for deg, må du forklare dette så godt du kan til besteforeldrene dine og så er det deres rett å velge hvordan de vil reagere på dette.  Du må satse på det som betyr aller mest for deg og jeg kan bare ønske deg alt godt og lykke til!

 

Hilsen BestemorOm Bestefar Erling