Spørsmål:


Jeg skriver nå her fordi jeg har mistet noen av mine egne. Begge 2 samtidig, de er ikke borte. De er der bare ikke for meg lenger. Det er min feil, det er min feil at de 2 setter et så psykisk press på sine barn og barnebarn. Hvordan kan de lavære å se at sliter ut min far, deres eget barn. Hvorfor skal det at jeg forelsket meg som 15 åring ødelegge familien. Jeg vet ikke hvor mye jeg klarer, jeg sjønner ikke at de ikke kan akseptere at jeg er forelsket og har det bra. Jeg trakk meg unna mine egne besteforeldre for å greie å fungere i hverdagen. Jeg må tenke på meg selv og at jeg skal kunne greie skoleåret. Jeg må ta en dag om gangen, fordi jeg har gjort mine besteforeldre psykisk depresive. Jeg er lykkelig og dypt ulykkelig på samme tid. Jeg setter de andre i familien i et så stort press at jeg nesten ikke kan forstå det. Jeg er en norsk jente, har ingen religion som binder meg. Likevel mener bestemor og bestefar at de kan bestemme at jeg skal leve uten å treffe noen. Mitt spørsmål er hvor mye skal egentlig besteforeldre bry seg om barnebarnas kjærlighetsliv? Dette kan nå ikke væren normalt? Dette har holt på i over 3 år nå og jeg greier ikke å fungere de dagene min far sender melding om dette på skolen, jeg sitter da å gråter inne med helsesøster hele dagen. Jeg er nesten aldri hjemme lenger, for jeg har probelem med å kommunisere med pappa. Og fordi da får DE vite at jeg er der…
E... Jente, January 10, 2014

Vi svarer:Kjære E.

Dette gjorde meg skikkelig opprørt å lese. Da jeg svært gjerne vil hjelpe deg i den situasjonen som du beskriver, vil jeg skrive punktvis, og på en måte som gjør at du kan bruke det jeg skriver som EN KLAR MELDING TIL DE SOM VIL HERSKE OVER DEG, AT DE BEGÅR OVERGREP.       

Men, husk at dine ord i din beskrivelse er den sannhet jeg har som grunnlag. Dog og allikevel: dine opplevelser er sanne for deg uansett hva andre måtte mene.

1Første avsnitt er litt uklart for meg, men det ser ut til at dine besteforeldre er i full gang med å ødelegge sin egen sønn, noe jeg ikke begriper i det hele tatt.

HVORFOR, og på HVILKEN MÅTE ?  

2 Din tilbaketrekking fra dominante besteforeldre er et sundt grep. Du skal være sikker på at det var riktig gjort !

3 Dersom de i det hele tatt blander seg bort i din forelskelse, som er den gode delen av ditt ungdomsliv, og vil ha sterke meninger om hvem, hva og når etc., da begår de noen alvorlige overtramp som grenser til psykisk terror.

4 Det at din far sender deg meldinger om de gamles synsing og meninger er NOE HAN MÅ SLUTTE MED UMIDDELBART! Han skal da ikke være løpegutt for deres galskap? Dersom han ikke slutter straks, må du finne en svært tydelig måte å forklare han at DETTE ORKER DU BARE IKKE!

5 Jeg vet ikke hvorfor du «besøker» din far. Bor han hjemme hos sin mamma?

Har han ikke klart å rive seg løs? Har dere en splittet familie? Kan du unnvære han over noe tid til han har funnet ut av sine problemer?

6 Bruk helsesøster til å få deg videre i systemet slik at en profesjonell person innen psykiatri kan hjelpe deg å legge opp et fornuftig løp med hvordan du skal få bedre hverdager.

7 Du forteller meg ikke nok om ditt kjærlighetsforhold til at jeg kan gi deg direkte råd om hvordan forsterke det slik at ikke kjæresten går tapt midt oppi det hele.

8 Dersom du mener det er OK for deg at du viser de nærmeste «problemmakerne» hva du har skrevet til oss, så gjør gjerne det. Vi står for våre uttalelser. Det bør nemlig IKKE være en hemmelighet at du er uenig med dem, og at du spør andre om hjelp til å håndtere situasjonen som har utviklet seg over lang tid. Be også helsesøster om konkrete forslag, eller eventuelle tiltak i forhold til din familie. Men jeg savner noen ord fra og om din mor oppi det hele. Det er mye jeg ikke vet som  gjør at jeg svarer bare på bakgrunn av det jeg kan lese fra deg. Men et råd til : Skriv en positiv dagbok. Begynn i dag, og kall den PLUSSDAGBOKA.

Ikke la noe negativt om følelser eller hendelser bli skrevet ned. Begynn å samle på gode hendelser mens du holder deg borte fra de som vil dominere, les HERSKE OVER DEG.

De har nemlig ingen rett til å ødelegge ditt liv, de opptrer høyst uanstendig og uansvarlig dersom de skaper ekstra konfliktforhold i ditt liv.

LYKKE TIL.  Hilsen BestefarOm mscrew