Spørsmål:


Jeg sliter litt med svette. Jeg svetter veldig mye under armene, selv når jeg ikke trener eller er veldig varm. Har dere noen tips?
I... Jente, November 4, 2015

Vi svarer:Kjære deg.

 

Du gjør det ikke helt lett for oss, for du skriver ikke hvor gammel du er eller om du er gutt eller jente. Heller ikke forteller du noe om høyde eller vekt, som hadde vært grei tilleggsinformasjon. Uansett tror jeg du har nytte av å slutte å si at du SLITER litt med svette i stedet for å si at du svetter.  Det er nemlig slik at hvor mye vi svetter er veldig forskjellige fra menneske til menneske.  Det er veldig sjelden noen sykdom som ligger bak, heller en variasjon av det normale.  Dersom du er i puberteten vil alle hormonene som leker sisten rundt om i kroppen gjøre at stoffskiftet øker og dermed svettemengden.

En sjelden gang er det sykdom og overaktive svettekjertler som er årsaken.  Da kan det opereres, men det gjør man aldri noe med før man er ferdig utvokst og godt inn i 20-årene.  Og da har det som regel gått over av seg selv.

Så mitt råd.  Ikke slit med dette.  Si heller til deg selv at dette er deg, og det er noe av det som gjør at du er forskjellig fra alle andre mennesker.  Som vi alle er.

Ha et fortsatt glitrende liv !!  Med eller uten mye svette.

Hilsen bestefar M.Om Bestefar Magnar