Spørsmål:


Kjære bestefar eller bestemor! Dette er første gangen jeg skriver hit.Jeg har mange bra ting i livet. Desverre passer ikke alle godt sammen. Jeg har en kjæreste som jeg liker å være med og som jeg har hatt et veldig positivt og enkelt og greit kjæresteforhold til i et og et halvt ganske plutselige år, og jeg har en besteveninde, Iben, som går i klassen min. Jeg elsker begge to ganske høyt og jeg har de siste dagene begynt å få følelser for Iben. Jeg er mest redd, og tenker at det beste ville vært å krype under en stein for alltid. Jeg vet ikke om jeg må prate med kjæresten min om det. Kjæresten har sagt at hun ikke vil høre mer om mine følelser for andre jenter etter at jeg for et års tid siden hadde et panikkanfall da min eks-bestevenninde begynte å røyke hasj og jeg gråt masse fordi jeg følte at jeg hadde mistet henne, og det hadde jeg egentlig også… men jeg får vondt i brystet og magen hver gang jeg ser inn i øynene til Iben, og jeg liker det egentlig, og hun er en av de personene i verden jeg er mest glad i også.Min første tanke da jeg oppdaget disse følelsene for Iben var frykt for å såre henne og kjæresten min og kanskje meg selv også. Så tenkte jeg at jeg bare burde vente til det går over. Jeg går i klassen til Iben fram til sommeren, gjennom russetiden og alt mulig rart, så jeg vil ikke at noe skal være komplisert der. Jeg og Iben har omtrent alle de samme vennene og fagene på skolen, så jeg kan ikke unngå å møte henne daglig. Jeg klarer heller ikke å la være å tenke på hvor perfekt Iben er, og at jeg skulle ville ha henne som kjæreste en dag. Iben gjør det litt vanskeligere å huske på alle de fantastiske sidene som kjæresten min har.Jeg går i tredjeklasse med gode karakterer, en jobb, en kjæreste, musikkundervisning omtrent hver dag og hobbyer ved siden av skolen, og jeg har vært mye sliten i år. Jeg tror det har noe å gjøre med hvor usikker jeg føler meg. Skriv gjerne massevis med gode råd. Jeg vil bare ikke såre noen, og heller ikke meg selv (jeg pleier ellers å ende opp med å gjøre det i lignende situasjoner).
B... Gutt, March 4, 2014

Vi svarer: 

Kjære deg:

Livet er sannelig ikke lett alltid.  Her har du virkelig noe å tenke på.  Jeg tror nok den eneste som kan svare på dine spørsmål og tanker, er deg selv, men jeg kan hjelpe deg å tenke. 

Først lurer jeg på hva du legger i «et veldig positivt og enkelt og greit kjæresteforhold»? (For meg høres det nærmest ut som en grei forretningsforbindelse, men jeg vet ingen ting om dine følelser, jeg bare spør ut fra det du skriver, – og kommenterer det.)

Neste spørsmål må bli: Er dette «et veldig positivt og enkelt og greit kjæresteforhold» noe du vil bygge liv og familie på, eller hva tenker du? Hvorfor er du og din kjæreste egentlig sammen? Er dere sammen fordi dere vil dele resten av livet sammen, eller er det mer typen «felles hygge og nytte så lenge det varer forhold»

Så er vel neste spørsmål du må ta tak i «Hvordan er kommunikasjonen dere i mellom»?  Du skriver at du ikke kan snakke med henne om følelse for andre? Er det fornuftig?  Kan du snakke med henne om andre spørsmål og tanker?

Hva du skal gjøre med dine følelser for I…. bør du avgjøre ut fra om du vil fortsette med din kjæreste eller ikke.  Tre er alltid en for mye.  Det er ikke rett mot kjæresten din eller mot I… (eller deg selv) å satse på begge. 

Hva er kjærlighet?  Hva er forelskelse? Hva er fornuft?  Hvordan er dine etiske grenser, hva er rett og hva er galt for deg?  Prøv å stille disse spørsmåla og se hvordan du selv svarer på ditt brev.

Ellers må jeg jo si at din løsning om å krype under en stein og bli der, kanskje ikke er lurt.  Du kan ikke flykte og tro at du med det har løst et problem.

Du skriver mot slutten at du vil vi skal skrive massevis av råd og at du ikke vil såre noen.  Vet du, jeg tror du må ta ansvar for ditt eget liv og dine egne valg.  Si nei når du mener nei og ja når du mener ja.  Det er umulig at du aldri skal såre noen, men mest kommer du til å såre – både deg selv og andre – hvis du ikke tar avgjørelser og gjør klare valg som du kjenner du står helt og fullt for.

Lykke til med dine avgjørelser, og alle gode ønsker for livet ditt.

Hilsen BestemorOm Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.