Spørsmål:


Kjære bestefar! Jeg merker at det blir stadig vanskeligere for meg å uttrykke min egen mening om ting. Når jeg diskuterer Norges historie for eksempel med mine venner, sier jeg gjerne det jeg hørte fra andre om emnet, for eksepmel foreldre, uten å kunne begrunne hvorfor jeg har en sånn mening. Men jeg har faktisk ingen mening selv om jeg vil ha det. Det er vanskelig å forklare, men selv om jeg skjønner godt hva det er snakk om og kan problemet, er det helt umulig å si hva jeg mener. Jeg foretrekker å si det andre mener som om det er min egen mening. Det blir ganske irriterende. Tusen takk for hjelpen!
T... Gutt, January 4, 2014

Vi svarer:Hei T!

Takk for at du skriver om hvordan du har det med det å uttrykke sin egen mening. Det er ikke så lett, og det er nok mange som strever met det, flere enn du aner. Har du prøvd å finne ut hvorfor du er redd for å si din mening? Eller si at du ikke vet du skal mene? Er du redd for hva andre skal si om deg, at det du sier er teit eller dårlig begrunnet? Hvis dette bunner i usikkerhet på deg selv eller dårlig selvfølelse, så bør du snakke med noen i nærheten om det. 
Men det kan jo hende at du synes det er gode argumenter på begge sider og at det er det som gjør det vanskelig å si din egen mening? I så fall betyr det at du har evne til å lytte til begge sider, og at du har evner som diplomat! Kanskje er du litt for følsom for hva andre synes, og for avhengig av hva andre sier og mener? 
Hvis det gjelder fakta i historie, så er det en ting. Det handler om fakta. Men hvis det er snakk om å mene noe om det som er skjedd i historien så er det en annen sak, og da er det mange tolkninger og meninger. Den ene er ikke bedre enn den andre i og for seg. Skolen skal trene dere i å finne argumenter for og imot og øve selvstendighet. Du kan trene deg i dette ved å si for eksempel: Jeg mener dette ut fra hva jeg vet til nå. Men jeg er åpen for andre argumenter også.
Lykke til med å være deg selv og våge å stå for det!

Hlsen
Bestefar


Om mscrew