Spørsmål:


Kjære Bestefar Selv om du ikke er bestefaren min så har jeg et spørsmål som verken læreren min eller foreldra mine kan svare på. Kan du ? Her er spørsmålet: Hvordan kan vitenskapsmenn og damer vite med sikkerhet at jorda er omtrent 4 milliarder år gammel ? De var jo ikke med på å lage den ? Hva slags beviser har de ?
H... Jente, June 1, 2015

Vi svarer:



Hei H !

Spørsmålet ditt er uansett svært vanskelig å svare på, da INGEN VAR TILSTEDE, og tidsangivelsen er basert på en rekke forskjellige teorier som, når du “lar dem spille sammen”, danner et grunnlag for å si at SANNSYNLIGVIS ER JORDEN CA 4 MRD år gammel. Svært mange vitenskapsfolk TROR dette, og det er det ikke nødvendigvis noe galt i, men naturvitenskapen er ikke en fasit på alle spørsmål. Det er fortsatt både lov og svært viktig å spørre slik du gjør, fordi at mange “sannheter” er nærmest vedtatt, eller bestemt, uten at man kan framlegge det vi kaller empiriske bevis. Slike beviser er så gode at man ikke kan komme utenom, da de er like sterke som at 2+2=4.

Dersom du interesserer deg veldig for naturvitenskap, er det alltid viktig å stille vanskelige spørsmål. (Men om læreren blir sur, og synes at du er kranglete, så gå heller på nærmeste bibliotek og spør etter bøker som omhandler moderne naturforskning og Intelligent Design.) Ikke la læreren miste lysten til å undervise deg.

Har du flere spørsmål ? Kom med dem.

Vennlig hilsen Spør-bestefar



Om Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.