Spørsmål:


Kjære Bestefar Jeg har så mye humørsvingninger og det gjør At jeg krangler mye med mamma og jeg blir så Lei meg å jeg vet ikke hva jeg skal gjøre?!
E... Jente, January 10, 2014

Vi svarer:



Kjære E.

Du er 14 år og har spørsmål om humørsvingninger. Du er i en periode i livet da det skjer mye med kroppen din og det er en prosess som krever mye av deg. I tillegg skal du finne deg til rette som ungdom og ta stilling til mange spørsmål du ikke har møtt som barn. Krangling og utbrudd er ikke unormalt i denne perioden av livet. Jeg tror tvert imot at det er et sunnhetstegn.  For å si det slik, ikke gjør dette eller hint bare fordi foreldre, foresatte og venner forventer det. Sett deg selv og dine behov i sentrum så kan du på det grunnlaget ta stilling til spørsmål og situasjoner som måtte komme. Det er ikke det farligste å ta feil for det kan rettes opp.

Det farligste er å presses inn i situasjoner og godta meninger ureflektert bare fordi andre forventer at du skal gjøre det.

Det er viktig å være åpen og ærlig. Er man lei seg kan man sette ord på det. Har man såret andre så er «unnskyld» på sin plass. Jeg tror også at man kan bli mer positiv ved å tenke igjennom det man har å være takknemlig for.

Til slutt, søvn er viktig både for barn og voksne. Så jeg har lyst til å henvise en artikkel på nettet, på ung.no: www.ung.no/helse/1785 Søvn.html.

Hilsen bestefar.



Om mscrew