Spørsmål:


Kjære bestefar/mor Hei jeg er en gutt på 13 år som skal begynne i 9.klasse, mange av vennene mine har kommet i puberteten og fått hår dere nede og stemmeskifte O.S.V, jeg lurer på om det er rart jeg ikke har det ennå, syntes det er litt rart å snakke om dette med foreldrene mine… Så jeg prøver meg her:-) Hva er vanlig alder å komme i puberteten? Bør jeg bekymre meg for at jeg har kommet dit ennå eller?
H... Gutt, July 15, 2014

Vi svarer:Hallo H.

Jasså gitt så du lurer på…. OG DET ER DU FAKTISK IKKE ALENE OM !

Beklager at du måtte vente alt for lenge på dette svaret, men ferieavvikling må ta noe av skylda, og siden jeg er “gammel gutt”, og selv og lurte på når stemmeskiftet ville komme, så tok jeg likegodt dette spørsmålet, selv om jeg ikke skal svare på spørsmål om unge gutter og jenter og deres forhold til kropp og hverandre. Jeg kan trøste deg med at ikke alle får supertenorstemme, jeg er fornøyd med min gode bass.

Det er mange som deg H, som kommer noe seinere i stemmeskiftet, får behåring nedentil osv enda 2-3 år seinere.               Variasjonene kan være svært tydelige innenfor en skoleklasse. Og da vi flere enn du undres og spørre hvorfor er det slik ? Sammenheng mellom arvelige egenskaper, sykdom og noen flere faktorer kan forlenge tiden før pubertet inntreffer. Og dessverre er det slik at noen gutter får den ALT FOR TIDLIG  i forhold til hvor voksne de er i tankegangen.

Jeg vil si at 13 til 15 er innenfor normalen.  BEKYMRINGER ER NOE MAN LAGER SELV.  IKKE GJØR DET ! ! Sannsynligheten for at du får et fint stemmeskifte innenfor de neste to årene er så stor at du vil bli overrasket den dagen du registrerer det. Det andre kjønnsrelaterte endringene kommer i tiden framover de også. Det er ikke unormalt at gutter opplever dette helt bort mot 16 års alderen.

Enda en ting: UANSETT, fatter’n din er sannsynligvis i stand til å huske hvordan han hadde det på samme alder, eller når hans pubertet inntraff.  SNAKK MED HAN. Vis han at du har skrevet dette til oss, og la det svaret jeg har forsøkt å gi deg være den første lille muligheten til samtale om dette.

Fortell gjerne til andre unge om spør-bestefar.

Lykke til

Hilsen bestefar ICOm Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.