Spørsmål:


Kjære bestemor! Dette må ikke bestefar lese altså! For det er litt rart og flaut, og kanskje litt vanskelig. En venninne som vet om websida deres, og som har ligget med flere gutter sa at jeg burde spørre dere. Jeg mener du. Jeg kan ikke snakke med mamma eller min egen mormor om det, fordi det blir bråk. Alle damene i min familie fikk barn veldi tidlig. Mamma var 16, mormor var 17 og to tanter var 17 år da de fikk barn. Jeg er ikke gravid, men har ligget med en gutt en gang. Det har jeg lyst til å fortsette med. Han sier at han er veldig glad i meg, og maser ikke om at vi skal ligge sammen. Kan jeg risikere å få barn like tidlig som mamma? Hva synses du at jeg burde gjøre?
W... Jente, October 2, 2013

Vi svarer:Kjære W.
Du forteller om damene i familien din, og det er ingen tvil om at de alle var tidlig ute med å få barn. Det kan være ganske tøft å bli mamma når en ikke har rukket å bli helt voksen ennå, men hvis man får den hjelpen man trenger, kan det gå veldig bra.

 Jeg har fått vite at du 14 år.  Det vil si at du er et barn ennå.  Du vet sikkert at den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år.  Det betyr at du er for ung til å ha sex, og at det til og med er straffbart for en voksen gutt å ligge med deg.  Hvis han er så glad i deg som du sier, vil han vente med å ligge med deg.  Og selv om du har lyst til å ligge med ham, bør du ikke gjøre det.  Du er rett og slett ikke klar for et seksualliv når du er 14 år. 

Hvis du ligger med en gutt, risikerer du å få barn – akkurat som moren din. Jo, det finnes prevensjon i massevis, men her kan mye glippe.

Jeg synes du bør snakke med noen om dette, hva med helsesøster på skolen?  Eller en annen voksen som du har tillit til?  Hva med en av tantene dine?

Ta vare på deg selv, og la både følelser og kropp få vokse og utvikle seg i fred.  Det er mange andre ting du skal oppleve før går inn i et seksuelt forhold til en gutt.

Og selvfølgelig kan jeg ikke hindre bestefar i å lese hverken spørsmål eller svar, for dette er jo en åpen webside. Men han har også taushetsplikt. Det har vi som svarer dere.

Hilsen bestemorOm Bestefar Rolf

Født 12. april. 1952, Gift siden 1975 og har 5 barnebarn.