Spørsmål:


Kjære bestemor eller bestefar. Jeg har en mor og en bror som drikker. Mye. Broern miner 18, og mora mi er 40 år og ha drukket siden hu fikk meg. Jeg kjenner ikke pappan min, men det gjør ikke noe for han har visst slått mamma så mye at politi fengsla han for flere år siden. Han har gjort andre fæle ting også. Men jeg vil gjærne hjelpe mamma. Jeg vet at det er noen som har et slags sykehus der hun kan være. Men da kan hun vel ikke jobbe samtidig ?Kan broern min få hjelp også der. Hvordan skal jeg få penger til mat når mor er et annet sted ? Kan jeg bo hjemme, eller må jeg reise sammen med mamma ? Takknemlig for svar og gode råd.
I... Jente, August 31, 2013

Vi svarer:Takk for at du skriver til oss. det er et ganske komplisert spørsmål (egentlig flere) som du sender til oss, og jeg synes at dette er en ganske vanskelig sak. Så for å gi deg et rask svar NÅ, vær snill å notere deg:

1. Kontakt helsesøster på skole, og fortell akkurat det du skriver til oss, eller kopier både spørsmålet og svaret og ta med til henne.

2. Dersom helsesøster tar tak i denne saken, vil hun kontakte den legen som du oppgir som din eller mors fastlege. Hun/han kan        være til stor hjelp med å skaffe mor en ordentlig god rusbehandling.

3 Broren din kan sannsynligvis også få hjelp der, men du sier ikke hva han trenger hjelp til. Du skal egentlig ikke bekymre deg om mat, skolegang og så videre, selv om jeg ikke vet hvor gammel du er. Det kan kanskje høres litt rart ut, men hvis du er under  18 år så kan det være klokt å be helsesøsteren på skolen (eller gjerne den læreren du stoler mest på), ta kontakt med barnevernet slik at de kan sette igang den hjelpen dere trenger. DU VIRKER SÅ MODEN og fornuftig i måten du skriver på at jeg tror din ekte bekymring blir tatt på alvor av dem du snakker med.

Men hvis du har svært dårlig tid, for eksempel mener at du / dere trenger hjelp idag, kan du ringe 116 111 som er Alarmtelefonen for barn. De vil snarest mulig koble de som har ansvar for barn og oppvekst i kommunen der du bor, til deg og finne midlertidige løsninger.

Dersom du lurer på andre forhold, eller har spesiell hast med ett  spørsmål, kan du kontakte meg på 920 455 43 med sms, eller skrive en egen e-post til ingar@spor-bestefar.no. Jeg og alle de andre i Spør-bestefar har absolutt taushetsplikt.

Lykke til, vi bryr oss om deg, og hører gjerne hvordan det går senere.

Vennlig hilsenOm Bestefar Magnar