Spørsmål:


Kjære bestemor.Jeg er ikke født i Norge. Det ser jeg i speilet hver morgen.Mamma er fra Vestlandet og pappa er fra Halden. Jeg har forstått at de fikk meg fra Colombia. Langt vekk og ikke så veldig viktig for meg. Men når jeg spør foreldrene om hvorfor jeg er her, og hva som hendte før jeg kom til Norge, så sier de alltid at de elsker meg og at det er ikke noe å snakke om før jeg blir 18 år. Synes du det er riktig ?Hvordan ville du taklet sånne spørsmål fra meg hvis jeg var barnet ditt?
M... Jente, November 13, 2013

Vi svarer:Kjære M!
Jeg tror foreldrene dine er veldig glade i deg, og det er nok grunnen til at de vil beskytte  fra vanskelige spørsmål.  Før eller senere må du jo få vite noe mer om hvor du kommer fra.  Men husk på at de kanskje ikke vet alt, de heller.

Hvis du hadde vært min datter, ville jeg vært åpen om hvor du kom fra ganske tidlig.  Det kan være vanskelig å se annerledes ut enn resten av familien uten å vite hvordan alt henger sammen.  Jeg tror på tidlig informasjon, men det må jo tilpasses hvor gammel du er.  Å ikke vite skaper usikkerhet.  Kanskje du til og med begynner å dikte opp historier selv?

Når jeg skriver dette, kan det virke som jeg motarbeider foreldrene dine.  Det er ikke sånn ment.  Og det er de som bestemmer når og hva de vil fortelle deg.  Men jeg vil ta deg på alvor og støtte deg i at du trenger informasjon.

Hilsen bestemorOm Bestefar Erling